Vitamín C v přirozené stravě
Vitamín C se přirozeně nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny a jeho obsah se u různých druhů výrazně liší. Nejvíce vitamínu C najdeme například v citrusových plodech a čerstvé listové zelenině. Pro doporučený denní příjem vitamínu C musí dospělý člověk denně sníst cca:
- 1 větší pomeranč nebo
- 2—3 citrony nebo
- 2 kg hrušek
Nicméně, obsah vitamínu C se v potravinách snižuje při tepelném zpracování nebo při skladování ovoce/zeleniny v teple a na světle (až o 70 %). Například zelí ztratí za jeden den při teplotě 20°C až 12 % obsahu vitamínu C. Zelenina se při vaření doporučuje přivést rychle do vyšších teplot, kdy ztrácí vitamín C pomaleji, než při pomalém zahřívání. K odbourávání vitamínu C dochází dokonce i při namáčení, krájení nebo mixování zeleniny a to především při používání kovového nádobí a nožů.
Pro uchování co nejvíce vitamínu C v ovoci a zelenině je mnohem výhodnější kvašení nebo sušení. Usušit si ale ovoce doma tak, aby si uchovalo živiny, není jednoduché. I samotným sušením v sušičce či jen tak na sluníčku se vitamín C vytrácí. Nejlepší způsob, jak doma dlouhodobě udržet ovoce čerstvé a stále plné vitamínu, je mražení. Při mražení se vitamín C téměř nevytrácí. Zkrátka a dobře nevíme, kolik přesně vitamínu C denně sníme.
Tipy, jak nejlépe uchovávat různé druhy
ovoce a zeleniny
Zdroj vitamínu C | Množství vitamínu C mg/100 g jedlého podílu |
Skladování |
---|---|---|
Jablka | 4,8 | Mohou být skladována do 14°C a mohou vydržet až 7 měsíců |
Cibule podzimní | 6,9 | Měla by vydržet až kolem 5 měsíců a skladuje se nejlépe v síťových pytlících |
Banány | 9,9 | Pro skladování jsou vhodné teploty 13-14 °C po dobu 2-6 dní |
Pomeranče | 51,3 | Pro skladování jsou vhodné nižší teploty od 2 -10 °C (2-3 dny), 4 -10 °C (5 – 6 dní) |
Rajčata | 22,4 | Rajčata by se měla dávat do ledničky, až jsou úplně zralá. Nejdéle by se měla skladovat v ledničce 4 dny |
Papriky | 161,5 | Papriky můžeme skladovat v teplotách do 18°C. Pokud je zabalíme do mikrotenového sáčku, mohou vydržet alespoň 5 dní. Zelené papriky ze všech barevných paprik vydrží nejdéle |
Salát hlávkový | 8,1 | Salát je nutné spotřebovat do tří dnů |
Květák | 38,3 | Pokud budeme květák skladovat v teplotách lehce nad nulou, měl by vydržet až 2 měsíce |
Důkaz o přítomnosti vitamínu C v jednotlivých druzích ovoce
Pro zajímavost si můžete sami doma orientačně otestovat přítomnost vitamínu C v jednotlivých druzích ovoce:
- Ve zkumavce s destilovanou vodou rozpusťte tabletku Celaskonu — bude sloužit pro srovnání.
- Do další zkumavky přidejte pomerančovou šťávu a do další například rozmačkaný banán.
- Ke všem vzorkům přidejte postupně asi 10 kapek jodové tinktury.
- Pozorujte, co se s jednotlivými vzorky děje. Jestliže vzorek ovoce obsahuje vitamín C, žlutohnědý roztok jodové tinktury se odbarvuje.
Proč potřebujeme vitamín C
Pomáhá ochranovat buňky před oxidačním stresem
Přispívá k energetické rovnováze těla
Pomáhá imunitnímu systému
Tipy
K čemu přispívá vitamín C v našem těle?
Vitamín C má v našem těle mnoho prospěšných funkcí, které jsou pro náš život nezbytné.
Celý článek
Tipy
Kolik vitamínu C denně potřebujete?
Existují okolnosti, při kterých naše tělo vyžaduje vyšší příjem vitamínu C. Co mezi takové okolnosti patří?
Celý článek